Uitstappen in Egypte

Beste mensen,

Hier krijgt u informatie over de inhoud van de meest bezochte archeologische en toeristische sites in Egypte. Of u bepaalde monumenten al dan niet zal bezoeken hangt af van meerdere factoren zoals de interesse van de toerist, het klimaat, de grootte van de groep, of het het eerste of laatste bezoek van het programma is. Dit verklaart ook waarom er altijd +/- bij de uitstap staat.
Als u langer in Caïro, Aswan of Luxor,... wil blijven, kunnen er andere uitstappen bijkomen. Bij de keuze van de besproken sites hield ik rekening met het historische belang van de sites, de energie en tijd die de uitstappen nemen. Sommige bekende sites of bezienswaardigheden heb ik niet aangeraden omdat ze volgens mij voor verschillende redenen hun charme verloren hebben.
De bussen ter plaatse zijn steeds voorzien van airco. Vanaf 6 personen rijden we met een mini-bus met meer dan 18 zitplaatsen, vanaf 16 personen is het een bus met meer dan 40 zitplaatsen die we voor de lange afstanden gebruiken, bv. tussen Caïro en Luxor of in de oasen. Er zijn altijd 2 chauffeurs bij lange busritten. De ritten tussen de grote steden worden onderbroken door belangrijke en interessante bezoeken, zo vermijden we lange zittijden. Er is altijd gekoeld fleswater of frisdrank te koop bij de buschauffeur.
Op onze lange ritten worden we privé-begeleid door de Egyptische autoriteit.
Tijdens de busrit krijgt u uitleg over de te bezoeken site en eens ter plaatse krijgt u een uitgebreide uitleg door een erkende gids-egyptoloog.
Ik hoop dat u met deze informatie uw reis naar eigen interesse kan samenstellen.

Bezoeken in Caïro: 2 dagen in Caïro

De Koptische en Islamitische wijk in Caïro : +/- 4 uur

Bij deze uitstap combineren we in één voormiddag het bezoek aan twee verschillende wijken van een enorm groot historisch belang.
De tocht van de Heilige Maagd Maria en het Kind, de exodus van Mozes en nog andere religieuze gebeurtenissen worden werkelijk tot leven gewekt wanneer u de kerk van Abu Serga, de synagoge van Bin Ezra en de Hangende kerk bezoekt. Ook wanneer we door de kleine straten van de oude wijk van Al-Azhar wandelen, de bazaar met haar kleine winkeltjes verkennen en de grootste moskee van Afrika bezoeken die gebouwd werd van 870 tot 879 n.Chr., wanen we ons helemaal terug in het Egypte van de Middeleeuwen.


Het Egyptisch Museum in Caïro, min. 3 uur

Dit koloniale gebouw in het geografisch centrum van Caïro bezit de meerderheid van de kunstschatten van het faraonische tijdperk. De voornaamste schat is de complete collectie van Toetanchamon, maar in feite bevat iedere zaal niet te missen meesterwerken. We maken een drie uur lange begeleide tour door het museum. Dit geeft u een beeld van de Oud Egyptische cultuur.


Sakkara +/- 4 uur
Museum van Imhotep

Deze fenomenale persoonlijkheid (architect, dokter, astroloog, priester,…) kreeg dit museum naar zich genoemd, waarin een van de weinige beelden van hem te vinden is. Het is een heel klein, maar zeer boeiend museum.


De graftombe van Ti of Btahhoteb of Meryroka of gelijkwaardig

Dit is een 4400 jaar oud monument met een zeer verfijnd hoogreliëf. De prachtig afgewerkte taferelen geven ons een levensechte voorstelling van het dagelijkse leven van toen.


De Trappiramide van Sakkara

In de 3de dynastie gaf Koning Djoser de opdracht aan de welbefaamde architect Imhotep om zijn trappiramide te bouwen.
Op 400 meter van de trappiramide kunnen we de ruïne van de processieweg van koning Onas (5e dynastie) bewandelen.


De graftombe van prinses Odette of gelijkwaardig

Die graftombe bevindt zich op een 10-tal meter van de processieweg van de piramide van haar vader, koning Oenas.


De grafkamer van de piramide van koning Titi

We (voor de mensen die geen last hebben van claustrofobie) bezoeken ook de grafkamer van koning Titi onder zijn piramide, waarin we zijn sarcofaag en het speciaal gevormde plafond kunnen bezichtigen.


Het plateau van Gizeh : +/- 3 uur

Dit bezoek is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van uw bezoek aan Egypte. We bezoeken namelijk één van de zeven Wereldwonderen: de drie piramiden van de 4de dynastie.
We maken een wandeling tussen de drie piramiden, bewandelen de processieweg van koning Chefren, tot we aan de bekende Sfinx komen, met daarna een bezoek aan de daltempel.


Khan El Khalili: +/- 1 uur

Volgens velen is Khan Al-Khalili de oudste bazaar ter wereld. Vanaf de 14e eeuw werd hier al handel gedreven. Vroeger werden er onder andere zijde, kruiden en diamanten verkocht, vandaag kan men er allerhande souvenirs vinden.


De Ibn Touloun moskee: +/- 1 uur

Deze moskee is de grootste en de op één na oudste moskee van heel Afrika. Ze werd gebouwd in 879 na Chr. en is desondanks zeer goed bewaard gebleven. De moskee kent een bijzonder ontwerp, het weerspiegelt namelijk de Iraakse afkomst van Ahmed Ibn Tulun die door de kalief van Bagdad naar Caïro werd gestuurd. Het hoogtepunt van dit bouwwerk is de open minaret die gemakkelijk te beklimmen is.


Het Islamitische kunstmuseum: +/- 1,5 uur

Het museum van Islamitische Kunst heeft een zeer uitgebreide collectie van meer dan 100.000 stukken die uit de verschillende Islamitische tijdperken komen: de tijd van de Fatamiden, Turken en Perziërs,... Typisch aan dit museum zijn de uitzonderlijke en zeldzame verzamelstukken van metaal, keramiek, glas en textiel van over de hele Islamitische wereld.

Bezoeken in El-Minya: +/- 2 dagen

Beni Hassan : +/- 2 uur

Ongeveer 20 km ten zuiden van El-Minya ligt Beni-Hassan, waar rotsgraven van het middenrijk te bezichtigen zijn, met opvallende wandschilderingen die taferelen uit het dagelijks leven uitbeelden. Graf nr. 2 van “Amon-Im-Haat” of “Aminy”, gekenmerkt door de harmonie en de punctualiteit in de taferelen, ook het graf nr 3 van “Khnoum-Hoteb II” is een bijzonder voorbeeld van de mooie wandtaferelen van in het middenrijk, samen met het graf nr. 17 van “Khiety”, hij was de groot- gouverneur van de provincie van “het Caribou gewest“. Het graf van zijn vader “Pakht III”, is het allermooiste van de 39-tal graftomben van Beni Hassan El Shorouk.


Tel – El Amarna: +/- een halve dag

Uitgebreid bezoek aan de oude zonnestad Achetaton met de ruïnes van het koninklijk paleis en de zonnetempel van farao “Achinaton”. De noordelijke necropool heeft enkele mooie graftombes om te bezichtigen. De belangrijkste graftombe is nr. 4 van “Miri- ra I”, die van “Miri-ra II” nr. 2, de graftombe nr. 1 van “Hoa” en de aanwezigheid van de moeder van “Achin-Aton”, de koningin “Ty”, de graftombe nr. 5 van “binto”, beste vriend van de koning en zijn belangrijkste raadsman en de graftombe van de rechter “Ba-nahsi”.
De ruïnes van het paleis van koningin “Nefertiti” is ook een bezienswaardigheid. Samen met de ruïnes van het atelier van de kunstnaar “Thotmosis”, waar het befaamde beeld van “Nefertiti’s” hoofd gevonden is. Een van de bekende grenzenstijlen van de hoofdstad van “Achinaton” is ook te bezoeken.
Wat zeker de moeite is om te bezoeken, is de koninklijke graftombe.


El-Asjmoenein: +/- 30 min.

Hier liggen de ruïnes van de oude stad Hermopolis Magna. Deze stad was gewijd aan”Thot” of “Djhoty”, de god van kennis en wijsheid bij de farao’s, de Grieken hadden hem verbroederd met hun god Hermis, vandaar komt de naam van de stad. Het openluchtmuseum is klein in vergelijking met het grote historische belang van de stad.


Tuna al-Gebel : +/- 2,5 uur

Bezoek aan de stad der doden, waar zich een uitgestrekt labyrint bevindt en vele duizenden gemummificeerde ibissen en bavianen werden gevonden. Het complex bestaat uit lange gangen volgestouwd met kistjes en potten, waarin mummies van ibissen zijn bewaard. Wij bezoeken daarna de beroemde graftombe van de opperpriester van Hermopolis “Betosir” uit de Ptolemaïsche periode met zijn unieke schilderijen, die de enige link vormt tussen de faraonische en de Griekse kunst.
De grote waterbron uit de Romeinse tijd (in Egypte) is ook een van de attractiepunten van deze uitstap, samen met het graf met het liefdesverhaal van “Isadora”.


Uitstappen naar de oasen in de westelijke woestijn: min. 3 dagen - 2 nachten

El-Badjawat : +/- 1.5 uur

Dit is de enige te bezoeken Koptische necropool in Egypte, met zijn naïeve, maar zeer duidelijk gekleurde inscripties. Het is een adembenemend christelijk monument.


De waterbron : +/- 1uur

Het water, dé bron van leven in de woestijn, We bezoeken er twee: één in de Dakhla-oase, dit is een natuurlijke bron die de ‘magische bron’ wordt genoemd, want als je in de bron zwemt ga je vanzelf drijven. De andere bron is de grootste bron in de Farafra-oase. Bijna de helft van de akkers wordt bevloeid door deze bron.


El-Kassr : +/- 1.5 uur

Eindelijk kunnen we in contact komen met een Egyptisch dorp. Dit dorp is een erkend monument, 10% is nog steeds bewoond. Dit is een voorbeeld van hoe het dagelijkse leven was in Egypte sedert het begin van het Oude-Egypte tot 100 jaren geleden. Het is een culturele must.


De witte woestijn met een oppervlakte van +/- 4000 km2.

Overnachting in de woestijn, daar ‘ontmoet je jezelf’. Het zijn witte rotsen van kalksteen (krijt), met grillige vormen door erosie, +/- 80.000.000 jaar oud. Je waant je op de maan. De zonsondergang en -opgang zien, zijn onvergetelijke momenten.


De Baharija-oase : +/-2 uur

Dit is de dichtste oase bij de Middellandse Zee, El Fayoum en Caïro. Het is het meest beïnvloed door de cultuur van de Nijldelta, dit is te zien op de twee graftomben van Beninut en Djedamounifankh en het gouden mummies museum.


Bezoeken tussen Luxor en Aswan:

De tempel van Edfoe : +/- 3 uur

Dit is de meest volledige tempel in Egypte. In opdracht van Ptolomeus III startte de opbouw in 273 v.Chr., ter ere van de god Horus en zijn vrouw Hathor. De volledige bouw duurde 180 jaar. De strijd tussen de god Horus en de kwaadaardige god Sith is mooi te zien over de hele muur van de tempel, samen met nog talrijke andere taferelen. De Heilige der Heiligen en de Nijlometer zijn ook twee interessante bezienswaardigheden in deze tempel.


De Tempel van Kom-Omboe : +/- 2 uur

Dit is de enige plaats in Egypte waar men twee goddelijke families ziet samenwonen in twee gelijkwaardige tempels. Hier wordt de god Sobek, afgebeeld door een krokodil, samen en gelijkwaardig met de beroemde god Horus, vereerd. Bekende taferelen zoals de instrumenten voor het balsemen en de kalender van religieuze evenementen en feesten, zijn hier te bewonderen.

Bezoeken in Aswan: 2 dagen

De tempel van Philae : +/- 3 uur

De tempel van de godin Isis is het grootste monument op dit eiland. De bouw ervan werd gestart door Ptolomeus IV en werd vervolledigd door zijn opvolgers. De tempels op dit eiland werden gebruikt tot 577 n. Chr., daarna deden ze dienst als kerk. Dit eiland wordt bezocht met een overzet en het geheel van dit eiland met haar tempels, omgeven door de Nijl, zorgt voor een zeer romantische uitstap.


Aboe-Simbel en de stuwdam van Aswan

De tempel van Aboe-Simbel ligt ongeveer 280 km van Aswan, dit is ongeveer 3 uur rijden. Het is de grootste uit rotsen gehouwen tempel in Egypte, uitgevoerd in opdracht van Ramses II.
Bij zonsopgang schijnen de eerste zonnestralen recht op de façade van de tempel. Dit lichtspel is adembenemend en niet te missen.
De tweede tempel van koningin Nefertari is het bewijs dat een man zijn echtgenote een uniek geschenk kon geven. Geen enkele andere vrouw kreeg een dergelijk geschenk.

De stuwdam is een hoeksteen van de hedendaagse economie, en weegt 17 keer zwaarder dan de grote piramide van Cheops. Deze kunstmatige berg van graniet is een essentieel element voor de nationale veiligheid van Egypte.


De Nijl bezoeken in Aswan : +/- 4 uur

Natuurreservaat van Aswan. Een bezoek aan een Nubisch dorp op het Eiland van de Olifanten. Je maakt kennis met de fauna en flora van Aswan. Vervolledig uw bezoek aan deze prachtige stad . Een tocht met een zeilboot (feloek) op de Nijl is iets dat veel poëten heeft geïnspireerd, gewoon zalig. We maken een wandeltocht in de souk van Aswan en u kan genieten van een drankje op een terras aan het stationsplein in Aswan.Bezoeken aan de oostelijke oever van de Nijl in Luxor

Tempel van Karnak: +- 3uur

4000 jaar geleden werd hier de Egyptische god Amon, de oppergod van die tijd, vereerd. Deze tempel heeft de grootste oppervlakte van alle Egyptische tempels en bevat maar liefst tien pylonen met verschillende kleinere tempels (o.a. ter ere van Konsou, Ptah en Sekhmet), beroemde wandtaferelen zoals de vreemde fauna en flora die door Toetmoses III naar Egypte zijn gebracht en de slag van Kadesh met het vredesakkoord tussen Ramses II en de Hittieten. Een uitgebreid bezoek aan deze tempel is van groot belang om de betekenis van de monumenten te begrijpen en bovendien nuttig voor de latere bezoeken. De karnaktempel is tevens een ideale locatie voor het maken van schitterende foto’s!

Tempel van Luxor : +/- 2uur

Deze tempel werd vooral gebouwd door de twee belangrijke koningen Amon Hotep III ( 18e dynastie) en Ramses II ( 19e dynastie ). Een bezoek aan deze tempel in de vroege ochtend of late avond geeft de uitstap een spirituele dimensie. Hier kan men genieten van talrijke prachtige wandtaferelen, zoals het bevruchtingstafereel van de moeder van Amon Hotep III door de god Amon, de Opet-feesten van koning Tutanchamon, de fresco’s van de Romeinse tempel en de Koptische kerk,… De laan van de sfinxen van 3,5 kilometer leidt ons tot de Karnaktempel. Deze bewakers zijn een plezier voor het oog.

Bezoeken aan de westelijke oever van de Nijl in Luxor

De graftombe van koning Ay (18de dynastie): +- 1uur

Hij was een centrale figuur in de culturele revolutie van koning Echnaton en was de opvolger van koning Toetanchamon. Zijn graftombe is qua bouwstijl en structuur het best te vergelijken met de graftombe van koning Toetanchamon. Dit graf is gelokaliseerd in de mysterieuze en adembenemende de Vallei der Apen. Bezoek aan het museum van Howard Carter en Lord Carnarvon in de vallei der Koningen.

De graftombe van An-her-ghoe: +- 3uur

Deze kunstenaar heeft meegeholpen aan de versiering van de graftombe van koning Ramses III en woonde in De Vallei der Kunstenaars.

De graftombe Sin-nedjem.

Dit is een parel van oud-Egyptische kunst en meer dan de moeite waard om te bezichtigen. Sin-nedjem was een topkunstenaar en werd tijdens zijn latere leven rechter die ruzies tussen kunstenaars diende te beslechten.

De ruïne van het dorp van de kunstenaars, beter gekend als Deir-el-Medina.

In het dorp woonden een zeventigtal kunstenaars en de ontdekking ervan leverde heel wat informatie op over het dagelijkse leven van de Oude Egyptenaren.

De tempel van de godin Hathor: +- 1.5 uur

In deze tempel, welke werd gebouwd in de Grieks-Romeinse periode, ontdekt U veel over de rol van Hathor in de Egyptische mythologie en treffen we prachtige wandtaferelen aan over de goden van de Westelijke oever van de Nijl. Ook het heel beroemde wandtafereel van het wegen van het hart op de weegschaal van Ma-at is hier te bezichtigen.

De 2 kolossen van de koning Amenhotep III: +- 45min

Ook bekend als de kolossen van Memnon waarbij deze monolieten in kwartsiet de enige restanten zijn van zijn paleis die tevens ook dienst deed als begrafenistempel.

De moskee van Al Korna: +- 1uur

Deze moskee is ontworpen en gebouwd door de overleden wereldberoemde architect, professor Hassan Fathi en is een belangrijk hedendaags monument.

Bezoek aan een hedendaagse kunstenaarswerkplaats: +- 45min.

Hier maakt men albastvazen en beelden in albast op een artisanale manier en biedt een mooie gelegenheid om kwalitatieve souvenirs te kopen.

De vallei der koningen : +- 2.5 uur.

De graftombe van koning Ramses III (20e dynastie), KV11.

Deze koning heeft een prachtige, met mooie kleuren versierde graftombe.

De graftombe van koning Toetmoses III (18e dynastie), KV34.

Deze graftombe werd voor de belangrijkste koning in de Egyptische geschiedenis gebouwd. Volgens de meeste egyptologen heeft deze graftombe een unieke stijl.

De graftombe van koningin Tawosret (19e dynastie), KV14.

Zij was de kleindochter van de machtige Ramses II en huwde opeenvolgend drie koningen waarbij ze telkens de functie van de koning overnam en had altijd het laatste woord tijdens de regeringsperiode van haar drie echtgenoten.

De tempel van Philae.

De tempel van de godin Isis is het grootste monument op dit eiland. De bouw ervan werd gestart door Ptolomeus IV, werd vervolledigd door zijn opvolgers en was in gebruik tot 577 n.Chr. Daarna deden ze dienst als kerk. Door de ligging van het tempelcomplex op een eiland midden in de Nijl geven de monumenten een idyllisch beeld wat menig bezoeker niet onberoerd laat!

De vallei der edelen: +/- 3 uur

De graftombe van Ramose (18de dynastie): +/- 1 uur

Deze prins was de adviseur van Amonhotep III, de rijkste farao aller tijden, en ook adviseur van Amonhotep IV, beter gekend als Echnaton. Echnaton en zijn vrouw Nefertiti, volgden Amonhotep III in zijn rijkdom. Ramose was ook een centrale figuur in de culturele revolutie van Echnaton. Deze tombe toont het meest verfijnde kunstniveau in de wereldkunstgeschiedenis. Dit is een niet te missen bezienswaardigheid.

De graftombe van Oser-hat: +/- 45 min.

Dit is een kleine graftombe met schitterende wandtaferelen die verschillende aspecten uit het dagelijkse leven weergeven.

De graftombe van Khe-im-hat : +/- 45 min.

Dit is een edelmangraftombe met jeugdtaferelen en taferelen over lichaamsverzorging en offerandes. Deze graftombe werd in een latere periode gebruikt als woonplaats voor een Koptische priester.

De begrafenistempel van koningin Hatsjepsout in Deir-El-Bahari: +/- 3 uur

Dit is een van de mooiste architecturale monumenten in Egypte, het getuigt van de sterke positie van vrouwen op politiek vlak in de tijd van de Oude Egyptenaren, een register van handelsexpedities naar Afrika (het land van Punt), de goddelijke geboorte van de koningin Hatsjepsoet op wandtaferelen in de tempel. Dit gebouw met drie verdiepingen, ouder dan 3500 jaar, is één van de hoogtepunten van uw bezoek in Egypte.

Begrafenistempel van Ramses III (Medinat Habu): +/- 2 uur

Deze schitterende tempel met zijn adembenemend mooie laagreliëf, is een voorbeeld van wat de historici “de laatste grote koning” noemen, het is een van de grootste tempels in Egypte.

Abydos en Dendera: een dag vanuit Luxor

Tempel van Sety I van de 19de dynastie: +/- 3 uur

Sety I, vader van Ramses II, is één van de belangrijkste farao’s aller tijden. Hij heeft een unieke tempel achtergelaten in zijn stijl. De tempel bevat zeven heiligen der heiligen: zes voor de belangrijkste goden in Oud-Egypte en één voor Sety zelf. De mooiste en bekendste scenes uit de Egyptische mythologie zijn daar te vinden. Het is een open boek over de Egyptische prestaties op politiek vlak, management, mythologie, architectuur, geschiedenis en boven alles kunst, de meest verfijnde vorm van kunst.

De osirion: +/- 45 min.

18 meter onder het grondniveau van de tempel van Sety I is er een symbolische begraafplaats van Osiris.Velen denken dat dit de plaats is waar Isis de delen van haar vermoorde man Osiris samenbracht en terug tot leven wekte. Daarom gingen de oude Egyptenaren naar daar op pelgrimstocht.

De tempel van Ramses II : +/- 1,5 uur

Alweer laat koning Ramses II een schitterend monument achter. De kleuur op de stukken van de muur die nog overeind staan, zijn een uitnodiging voor de liefhebbers van fotografie. Het reliëf op de buitenmuur van deze tempel is een register van de kleinste details van een vechtpartij in de tijd van de farao’s. Deze uitstap is zeker niet minder belangrijk dan een bezoek aan Aboe-Simbel.

Dendera : +/- 2 uur

Deze tempel werd gebouwd in het Griekse tijdperk, ter ere van de godin Hathor, de godin van muziek, wijn, liefde en bloemen. Ze was ook de ideale vrouw. Het is een van de best bewaarde tempels in Egypte. De enige afbeelding van koningin Cleopatra VII is in deze tempel te zien. Het is ook de enige tempel waar men de befaamde ingekleurde en getekende crypten, waar Egyptische geheimen bewaard worden, te zien zijn. Men kan op het dak van de tempel wandelen.

Bezoeken aan El Fayoum : een dag vanuit Caïro

Deze oase ligt op +/- 100 km ten zuidwesten van Caïro. El Fayoum wordt de tuin van Egypte genoemd omdat kanalen en waterraderen zorgen voor de groei van mandarijnen, sinaasappelen, vijgen en andere tropische vruchten. Het Qarunmeer is maar liefst 53 km bij 12 km groot en ligt 40 m onder het zeeniveau. In El Fayoum bouwden de farao’s hun piramiden vooral tijdens de 12e dynastie o.a. Amenemhet III met zijn beroemde labyrint, de stad van de godin Rin-In-Out, de godin van de oogst en de god Sobek. Dit is een belangrijke site die bewijst dat El Fayoum een erg rijke stad was. Daarna bezoeken we de piramide van Housiza, gemaakt van klei, voor de koning Amon-Im-Hath III, met de ruïne van wat ‘het labyrint’ genoemd wordt. De piramiden van Ellahoun, gebouwd door de farao Sa-in-Ousret II met de ruïne van het bouwvakkersdorp van zijn piramide en de wonderlijke restauratie door middel van stenen. De oude Grieken doopten de stad tot Crocodillopolis, omdat in het meer enorm veel krokodillen leefden en zij als heilig werden beschouwd. In El Fayoum bevinden zich ook nog de piramiden van Hounie, we bezoeken de grafkamer, die versterkt is met cederhout. We bezoeken ook de graftombe nummer 17, waar de oudste granieten sarcofaag van Egypte ligt. Die hoort bij de koningin Hotepheris, de moeder van Cheops.

Bezoeken aan Alexandrië : een dag vanuit Caïro

De Griekse architect ”Dinokratis”, werd benoemd door Alexander de Grote in 332 v Chr. om deze kuststad te bouwen. Beide legendarische mannen wisten niet dat hun stad in sommige perioden van de geschiedenis de culturele wereldhoofdstad zou worden geduurde +/- 400 jaar. De historische bijdrage van de inwoners van Alexandrië, in het verspreen van verschillende vormen van het Christendom, is gekend. Het bezoek aan de stad brengt de legende van koningin Cleopatra terug tot leven met het gekende drama van liefde, macht, politiek en ambitie. Dus zeker de moeite waard.

Kom-elshoukafa

Bij het bezoeken van de doden braken de Egyptenaren hun terracotta eetpotten ter plaatse. Dit vormt een “heuvel van scherven”, wat in het Arabisch betekent Kom-elshoukafa.

De Romeinse catacomben

Deze zijn uniek in Egypte, het is daarom de belangrijkste uitstap van de dag. Ze bestaan uit 3 verdiepingen. De “99 treden” en de versieringen van de graven zijn een mix van faraonische en Romeinse thema’s.

De Serabium tempel en de pilaar van Pompeus

Deze werden geofferd door de inwoners Alexandrië om “Diklidianos” te bedanken en is de derde grootste sfinx in Egypte. Deze monumenten zijn amper 10 minuten verwijderd van de catacomben.

De zeer moderne hedendaagse bibliotheek van Alexandrië

Het bezoek duurt +/-2 uur. Deze bibliotheek is gebouwd ter herdenking van de befaamde en verwoeste oude bibliotheek van Alexandrië (300 v Chr.).

Het Romeinse amfitheater, ontdekt door een Poolse expeditie in 1960

We bezoeken het nationaal cultuurmuseum met zijn faraonische, Griekse, Romeinse, Koptische en Islamitische meesterwerken en een schitterende collectie van juwelen en bezittingen van de dynastie van Mohamed Aly, (1805-1952). Een lekkere maaltijd in een typisch visrestaurant vervolledigt uw bezoekdag aan Alexandrië.

Zafarana kloosters : (Heilige Antonius) een dag vanuit Caïro

Dit klooster werd gesticht door de Heilige Antonius. Deze man was ook de uitvinder van het hele concept 'klooster'. Zijn Arabische naam is dan ook Ab Al Sherka, wat 'de vader die het samenwonen van priesters heeft gesticht' betekent. Het is dus het oudste klooster ter wereld en ligt midden in de woestijn, 50 kilometer van Al Zafarana aan de Rode Zee. Dit monument is een mijlpaal in de geschiedenis van het Christendom.