Luxor classic

Onder leiding van de Nederlandstalige professionele gids/Egyptoloog Mohamed Holail verblijven we 8 dagen in en rond de stad Luxor, het oude Thebe. Luxor is één groot openluchtmuseum en de grootste concentratie van faraonische monumenten van gans Egypte, in het bijzonder het tempelcomplex van Karnak – één van de meest indrukwekkende bouwwerken ooit ! Met deze reis bezoeken we uitgebreid monumenten en graftombes op een relaxe manier en gegidst door Mohamed Holail.

Dag 1: BRUSSEL-LUXOR

Vertrek vanuit Zaventem. Na aankomst in luchthaven van Luxor, douane en visum formaliteiten, transfer naar het hotel , check-in.

Dag 2: tempel – Luxor museum

We bezoeken de Karnak tempel. 4000 jaar geleden werd de Egyptische god Amon er vereerd. Hij was de oppergod van zijn tijd. Het centrum van zijn verering lag in de Karnaktempel. Dit is de tempel met de grootste oppervlakte in Egypte met zijn tien pylonen, zijn verschillende tempels (tempel van Konsou, tempel van Ptah en Sekhmet,…) en beroemde wandtaferelen (de vreemde planten, fauna en flora die door Toet-moses III naar Egypte zijn gebracht, de vechtpartij van Kadesh, het vredesakkoord van Ramses II en de Hetiti’s,…). Een uitgebreid bezoek aan deze tempel is essentieel om alle monumenten die u in Egypte bezoekt te begrijpen. Hier kunnen schitterende foto’s genomen worden.

Luxor Museum

Deze museumcollectie stelt prachtige beelden en artefacten tentoon die verbonden zijn met de geschiedenis van Thebe en haar monumenten

Dag 3: bergwandeling – Vallei der Koningen – Vallei der Apen

bergwandeling vanaf Deir El-Medina naar Vallei der Koningen, bezoek aan 3 Koninklijke graftombes :

De graftombe van koning Ramses III (20e dynastie)

Deze koning heeft een prachtig versierde graftombe met mooie kleuren.

De graftombe van koning Toetmoses III (18de dynastie)

Volgens de meeste egyptologen heeft deze graftombe een unieke stijl omdat ze gebouwd werd voor de belangrijkste koning in de Egyptische geschiedenis

De graftombe van koningin Taousrit (19de dynastie)

Koningin Taousrit was de kleindochter van de machtige Ramses II. Ze huwde opeenvolgend drie koningen, en nam daarbij de rol als koning over. Zij had altijd het laatste woord tijdens de regeringsperiode van alle drie haar echtgenoten.

De graftombe van koning EJE (18de dynastie) (uitstap van een uur)

Dit graf is gelokaliseerd in de mysterieuze en adembenemende de Vallei der Apen. Hij was een centrale figuur in de culturele revolutie van koning Echnaton en was de opvolger van koning Toetanchamon. Zijn graftombe is qua bouwstijl en structuur het best te vergelijken met de graftombe van koning Toetanchamon.

Dag 4: Deir El Medina – Rammeseum – Vallei der Edelen

De ruïne van het dorp der kunstenaars, beter gekend als Deir el-Medina. In het dorp woonden een zeventigtal kunstenaars en de ontdekking ervan leverde heel wat informatie op over het dagelijkse leven van de Oude Egyptenaren. wij bezoeken er :

Rammeseum : prachtige dodentempel van koning Ramses II

De Vallei der Edelen

De graftombe van prins Ramose (18de dynastie) Deze prins was de adviseur van Amonhotep III, de rijkste farao aller tijden. En ook adviseur van Amonhotep IV, beter bekend als Echnaton en zijn vrouw Nefertiti, volgden Amonhotep III in zijn rijkdom. Ramose was ook een centrale figuur in de culturele revolutie van Echnaton. Deze tombe toont het meest verfijnde kunstniveau in de wereldkunstgeschiedenis. Dit is een niet te missen bezienswaardigheid.

De graftombe van Senefer : burgemeester van Thebe en Opziener van de tuin van Amon

De graftombe van Rechmire : vizier van Egypte en buurgmeester van Thebe

Dag 5: El Kab –Esna - Efdu

Vanuit Luxor vertekken we zuidwaarts om de site van El Kab te bezoeken. Necropool met interessante rotsgraven van Paheri en Ahmose (18de dynastie) alsook prachtige graffiti die dateren uit de prehistorie en inscripties uit het Oude Rijk tot de Late tijd.

Daarna bezoeken we de tempel van Edfu. Dit is de meest volledige tempel in Egypte. In opdracht van Ptolomeus III startte de opbouw in 273 v.Chr., ter ere van de god Horus en zijn vrouw Hathor. De volledige bouw duurde 180 jaar.

De strijd tussen de god Horus en de kwaadaardige god Seth is mooi te zien over de hele muur van de tempel, samen met nog talrijke andere taferelen. Het Heilige der Heiligen en de Nijlometer zijn ook twee interessante bezienswaardigheden in deze tempel.

Tempel van Esna

Deze tempel ligt weggestopt in het hart van de moderne stad, bijna 9 meter lager dan de omliggende gebouwen. Hij is gebouwd in de Ptolemeische en Romeinse tijd en was gewijd aan de Chnoem, de ramkoppige god die de mensheid schiep met klei uit de Nijl.

Dag 6: Medinet Haboe – Deir El Bahari – dodentempel Koning Seti I - mummificatiemuseum

Begrafenistempel van Ramses III (Medinet Haboe)

Deze schitterende tempel met zijn adembenemend mooie laagreliëf, is een voorbeeld van wat de historici, de laatste grote koning noemen. Het is een van de grootste tempels in Egypte.

De begrafenistempel van koningin Hatsjepsoet in Deir el-Bahari

Een van de mooiste architecturale monumenten in Egypte. En getuige van het sterke bestaan van vrouwen op politiek vlak in de tijd van de Oude Egyptenaren. Een register van handelsexpedities naar het land van Punt, de goddelijke geboorte van de koningin Hatsjepsoet op wandtaferelen in de tempel. Dit gebouw met drie verdiepingen, ouder dan 3500 jaar, is één van de hoogtepunten van uw bezoek in Egypte

De dodentempel van koning Seti I

Deze tempel is goed bewaard geleven en vormde een favoriet onderwerp voor 19e-eeuwse aquarellisten.

Mummificatiemuseum

Museum die de Egyptische manier van begraven behandelt . In deze ondergrondse ruimte heeft men met gedimd licht een passende sfeer gecreëerd voor de uitstraling van funeraire voorwerpen zoals oesjebti’s, canopen, sarcofagen en dierenmummies.

Dag 7: Luxor tempel – moskee Abu El Haggag

TEMPEL VAN LUXOR

Deze tempel werd voor het grootste deel gebouwd door de twee belangrijke koningen Amonhotep III ( 18e dynastie) en Ramses II ( 19e dynastie ). Een bezoek brengen aan deze tempel in de vroege ochtend of late avond geeft de uitstap een spirituele dimensie. Hier kan men genieten van talrijke prachtige wandtaferelen, zoals het bevruchtingstafereel van de moeder van Amonhotep III door de god Amon, de Opet - feesten van koning Toetanchamon, de fresco’s van de Romeinse tempel en koptische kerk, … Een 3,5 km lange rij sfinxen, leidt ons naar de Karnaktempel

moskee Abu El Haggag, gebouwd in de Ramessidische hof van de Luxor tempel

Dag 8: terugvlucht naar Zaventem

Na het ontbijt, transfer naar de luchthaven van Luxor voor de vlucht LUX/BRU