De 12-daagse reis door Egypte (Caïro, oasen en Midden-Egypte)

Deze fantastische rondreis geeft u een totaal overzicht van gekende en minder gekende sites en streken. Deze unieke reis die enkel wordt aangeboden door Amontour is op basis van volpension, alle uitstappen inbegrepen in het pakket.

Bezoeken in Caïro

De Koptische en Islamitische wijk in Caïro : +/- 4 uur

Bij deze uitstap combineren we in één voormiddag het bezoek aan twee verschillende wijken van een enorm groot historisch belang.
De tocht van de Heilige Maagd Maria en het Kind, de exodus van Mozes en nog andere religieuze gebeurtenissen worden werkelijk tot leven gewekt wanneer u de kerk van Abu Serga, de synagoge van Bin Ezra en de Hangende kerk bezoekt. Ook wanneer we door de kleine straten van de oude wijk van Al-Azhar wandelen, de bazaar met haar kleine winkeltjes verkennen en de grootste moskee van Afrika bezoeken die gebouwd werd van 870 tot 879 n.Chr., wanen we ons helemaal terug in het Egypte van de Middeleeuwen.


Het Egyptisch Museum in Caïro, min. 3 uur

Dit koloniale gebouw in het geografisch centrum van Caïro bezit de meerderheid van de kunstschatten van het faraonische tijdperk. De voornaamste schat is de complete collectie van Toetanchamon, maar in feite bevat iedere zaal niet te missen meesterwerken. We maken een drie uur lange begeleide tour door het museum. Dit geeft u een beeld van de Oud Egyptische cultuur.


Sakkara +/- 4 uur
Museum van Imhotep

Deze fenomenale persoonlijkheid (architect, dokter, astroloog, priester,…) kreeg dit museum naar zich genoemd, waarin een van de weinige beelden van hem te vinden is. Het is een heel klein, maar zeer boeiend museum.


De graftombe van Ti of Btahhoteb of Meryroka of gelijkwaardig

Dit is een 4400 jaar oud monument met een zeer verfijnd hoogreliëf. De prachtig afgewerkte taferelen geven ons een levensechte voorstelling van het dagelijkse leven van toen.


De Trappiramide van Sakkara

In de 3de dynastie gaf Koning Djoser de opdracht aan de welbefaamde architect Imhotep om zijn trappiramide te bouwen.
Op 400 meter van de trappiramide kunnen we de ruïne van de processieweg van koning Onas (5e dynastie) bewandelen.


De graftombe van prinses Odette of gelijkwaardig

Die graftombe bevindt zich op een 10-tal meter van de processieweg van de piramide van haar vader, koning Oenas.


De grafkamer van de piramide van koning Titi

We (voor de mensen die geen last hebben van claustrofobie) bezoeken ook de grafkamer van koning Titi onder zijn piramide, waarin we zijn sarcofaag en het speciaal gevormde plafond kunnen bezichtigen.


Het plateau van Gizeh : +/- 3 uur

Dit bezoek is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van uw bezoek aan Egypte. We bezoeken namelijk één van de zeven Wereldwonderen: de drie piramiden van de 4de dynastie.
We maken een wandeling tussen de drie piramiden, bewandelen de processieweg van koning Chefren, tot we aan de bekende Sfinx komen, met daarna een bezoek aan de daltempel.


Khan El Khalili: +/- 1 uur

Volgens velen is Khan Al-Khalili de oudste bazaar ter wereld. Vanaf de 14e eeuw werd hier al handel gedreven. Vroeger werden er onder andere zijde, kruiden en diamanten verkocht, vandaag kan men er allerhande souvenirs vinden.


De Ibn Touloun moskee: +/- 1 uur

Deze moskee is de grootste en de op één na oudste moskee van heel Afrika. Ze werd gebouwd in 879 na Chr. en is desondanks zeer goed bewaard gebleven. De moskee kent een bijzonder ontwerp, het weerspiegelt namelijk de Iraakse afkomst van Ahmed Ibn Tulun die door de kalief van Bagdad naar Caïro werd gestuurd. Het hoogtepunt van dit bouwwerk is de open minaret die gemakkelijk te beklimmen is.


Het Islamitische kunstmuseum: +/- 1,5 uur

Het museum van Islamitische Kunst heeft een zeer uitgebreide collectie van meer dan 100.000 stukken die uit de verschillende Islamitische tijdperken komen: de tijd van de Fatamiden, Turken en Perziërs,... Typisch aan dit museum zijn de uitzonderlijke en zeldzame verzamelstukken van metaal, keramiek, glas en textiel van over de hele Islamitische wereld.

Bezoeken in de oasen

El-Badjawat : +/- 1.5 uur

Dit is de enige te bezoeken Koptische necropool in Egypte, met zijn naïeve, maar zeer duidelijk gekleurde inscripties. Het is een adembenemend christelijk monument.


Tocht met een 4x4 jeep in de woestijn (+/- 2.5 uur)

Tijdens deze tocht over en door vele zandduinen pauseren we op de top van een duin om van de zonsondergang kunnen genieten.


Kamelentocht (+/- 1 uur)

Deze tocht met een hele kudde kamelen brengt je dichter bij het gevoel van hoe zich te verplaatsen in een karavaan zoals in het verhaal van duizend-en-één nachten.


De waterbron : +/- 1uur

Het water, dé bron van leven in de woestijn, We bezoeken er twee: één in de Dakhla-oase, dit is een natuurlijke bron die de ‘magische bron’ wordt genoemd, want als je in de bron zwemt ga je vanzelf drijven. De andere bron is de grootste bron in de Farafra-oase. Bijna de helft van de akkers wordt bevloeid door deze bron.


El-Kassr : +/- 1.5 uur

Eindelijk kunnen we in contact komen met een Egyptisch dorp. Dit dorp is een erkend monument, 10% is nog steeds bewoond. Dit is een voorbeeld van hoe het dagelijkse leven was in Egypte sedert het begin van het Oude-Egypte tot 100 jaren geleden. Het is een culturele must.


De witte woestijn met een oppervlakte van +/- 4000 km2.

Overnachting in de woestijn, daar ‘ontmoet je jezelf’. Het zijn witte rotsen van kalksteen (krijt), met grillige vormen door erosie, +/- 80.000.000 jaar oud. Je waant je op de maan. De zonsondergang en -opgang zien, zijn onvergetelijke momenten.


De Baharija-oase : +/-2 uur

Dit is de dichtste oase bij de Middellandse Zee, El Fayoum en Caïro. Het is het meest beïnvloed door de cultuur van de Nijldelta, dit is te zien op de twee graftomben van Beninut en Djedamounifankh en het gouden mummies museum.


Bezoeken in Al Minya

Beni Hassan : +/- 2 uur

Ongeveer 20 km ten zuiden van El-Minya ligt Beni-Hassan, waar rotsgraven van het middenrijk te bezichtigen zijn, met opvallende wandschilderingen die taferelen uit het dagelijks leven uitbeelden. Graf nr. 2 van “Amon-Im-Haat” of “Aminy”, gekenmerkt door de harmonie en de punctualiteit in de taferelen, ook het graf nr 3 van “Khnoum-Hoteb II” is een bijzonder voorbeeld van de mooie wandtaferelen van in het middenrijk, samen met het graf nr. 17 van “Khiety”, hij was de groot- gouverneur van de provincie van “het Caribou gewest“. Het graf van zijn vader “Pakht III”, is het allermooiste van de 39-tal graftomben van Beni Hassan El Shorouk.


Tel – El Amarna: +/- een halve dag

Uitgebreid bezoek aan de oude zonnestad Achetaton met de ruïnes van het koninklijk paleis en de zonnetempel van farao “Achinaton”. De noordelijke necropool heeft enkele mooie graftombes om te bezichtigen. De belangrijkste graftombe is nr. 4 van “Miri- ra I”, die van “Miri-ra II” nr. 2, de graftombe nr. 1 van “Hoa” en de aanwezigheid van de moeder van “Achin-Aton”, de koningin “Ty”, de graftombe nr. 5 van “binto”, beste vriend van de koning en zijn belangrijkste raadsman en de graftombe van de rechter “Ba-nahsi”.
De ruïnes van het paleis van koningin “Nefertiti” is ook een bezienswaardigheid. Samen met de ruïnes van het atelier van de kunstnaar “Thotmosis”, waar het befaamde beeld van “Nefertiti’s” hoofd gevonden is. Een van de bekende grenzenstijlen van de hoofdstad van “Achinaton” is ook te bezoeken.
Wat zeker de moeite is om te bezoeken, is de koninklijke graftombe.


El-Asjmoenein: +/- 30 min.

Hier liggen de ruïnes van de oude stad Hermopolis Magna. Deze stad was gewijd aan”Thot” of “Djhoty”, de god van kennis en wijsheid bij de farao’s, de Grieken hadden hem verbroederd met hun god Hermis, vandaar komt de naam van de stad. Het openluchtmuseum is klein in vergelijking met het grote historische belang van de stad.


Tuna al-Gebel : +/- 2,5 uur

Bezoek aan de stad der doden, waar zich een uitgestrekt labyrint bevindt en vele duizenden gemummificeerde ibissen en bavianen werden gevonden. Het complex bestaat uit lange gangen volgestouwd met kistjes en potten, waarin mummies van ibissen zijn bewaard. Wij bezoeken daarna de beroemde graftombe van de opperpriester van Hermopolis “Betosir” uit de Ptolemaïsche periode met zijn unieke schilderijen, die de enige link vormt tussen de faraonische en de Griekse kunst.
De grote waterbron uit de Romeinse tijd (in Egypte) is ook een van de attractiepunten van deze uitstap, samen met het graf met het liefdesverhaal van “Isadora”.


Zafarana kloosters : (Heilige Antonius)

Dit klooster werd gesticht door de Heilige Antonius. Deze man was ook de uitvinder van het hele concept 'klooster'. Zijn Arabische naam is dan ook Ab Al Sherka, wat 'de vader die het samenwonen van priesters heeft gesticht' betekent. Het is dus het oudste klooster ter wereld en ligt midden in de woestijn, 50 kilometer van Al Zafarana aan de Rode Zee. Dit monument is een mijlpaal in de geschiedenis van het Christendom.


Accomodatie

3 nachten in Caïro in het El Doky Hotel of gelijkwaardig

4 nachten in de oasen
- een nacht in de Baharyia oase in het Hot Spring Hotel
- een nacht in de een tentenkamp in de witte woestijn
- een nacht in de Dakhla oase in de Al Douhour Lodge
- een nacht in de El Kharga oase

2 nachten in Al Minya in een 4 sterrenhotel

1 nacht in Zafarana in een 5 sterren hotel